f Umetnička recikaža-nakit od otpada - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Umetnička recikaža-nakit od otpada

05.10.2012

U okviru Dečje nedelje učenici Osnovne škole “Matko Vuković” učestvovali su u nekoliko ekoloških radionica. Imali su priliku da od otpadnog materijala prave nakit i saksije, kao i životinje. U ovakvim radionicama kreativnost dece dolazi do izražaja, a slobodno možemo da kažemo da je i reč o umetničkoj reciklaži.

Aleksandra Anđelković, učenica 8 c je naučila da pravi nakit od papira, plastike, konca i drugog materijala koji može da se reciklira. Kreativne radionice su bile zabavne i kaže da sada zna da otpad može da se iskoristi na nekoliko načina, a ne samo da se baci u kantu.  

Učesnici radionice reciklaže kažu da pored toga što se od otpada može napraviti veoma lep nakit, pravili su i druge predmete. Mašta dece je puštena na volju, kažu đaci. 

Ideja radionice reciklaže je da se podigne ekološka svest kod dece i da se na praktičan način pokaže kako od otpada može da se pravi nakit ili skulpture. Niži razredi u školi u Malom Bajmoku su od plastičnih flaša i papira pravili pingvine.

Kruna obeležavanja Dečje nedelje je izložba radova i mali talenat šou. Učenici su svojim drugarima pevali, plesali i pokazali šta umeju. 

Izreka „ono što je za jednoga otpad, za drugog je blago" nije samo prazna fraza. U našoj zemlji se reciklira svega 10 odsto otpadnog materijala.

Izvor: http://www.yueco.rs/vest/dru-tvo/umetni-ka-recika-nakit-od-otpada

Povratak...