f Prekinuta javna prezentacija o gradnji hidroelektrane na Limu u Priboju - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Prekinuta javna prezentacija o gradnji hidroelektrane na Limu u Priboju

27.09.2012

Priboj - Javna prezentacija dokumenata za izgradnju hidroelektrane na Limu u Priboju, prekinuta je, u utorak, istovremenim izlaskom svih građana iz sale. Opštinska uprava Priboj dala je oglas u kome se kao mesto održavanja prezentacije nacrta Plana detaljne regulacije za izgradnju hidroelektrane „Rekovići“ i Izveštaja o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu navodi sala za venčanja u zgradi Opštine. Veče pre održavanja događaja promenjeno je mesto prezentacije. To je bio samo jedan od razloga zbog koga su prisutni građani, žaleći se na kršenje procedure, posle iznošenja argumenata napustili salu.

 

- Promenom mesta održavanja Javne rasprave, („u pet do dvanest“), koje je navedeno u oglasu, predstavnici opštinske uprave hteli su da na nju dođe što manji broj ljudi. O tome govori i termin koji su odredili, radni dan u 12 sati, čime su ovaj, po zakonu obavezan, javni događaj hteli da sabotiraju i pretvore u tajni. Uvodničar, poslat ispred opštinske uprave, pokušao je da nas ubedi da to uopšte ne treba da bude javna rasprava već samo prezentacija što suprotno Zakonu koji predviđa da prezentaciju obavezno prati javna rasprava, rekao je Dejan Puzović. On je izrazio žaljenje „ako su gospođa koja je trebalo da prezentuje dokumenta i uvodničar doživeli neprijatnost zbog našeg pomalo emotivnog insistiranja na poštovanju zakonskih procedura“.

- Izgradnja malih hidroelektrana u našoj zemlji može da napravi problem jer je tek u povoju kod nas, ali je to trend u svetu. Treba imati zazor od toga i treba proveravati, ali ja samo želim da mi dozvolite da krenem u priču, zbog koje sam ovde, da obrazložim Plan detaljne regulacije koji se ne pravi da bi se nešto izgradilo već da bi propisao stroge uslove izgradnje nečega, rekla je Marija Parezanović, arhitekta, koja je događaju prisustvovala u svojstvu predstavnika obrađivača, firme Infoplan Aranđelovac .

U sali nije bilo građana koji su zastupali izgradnju hidroelektrane, (ili se bar nisu izjašnjavali), dok je onih koji su bili protiv izgradnje bilo oko stotinu. Pored proceduralnih zamerki i manjkavosti izrađene dokumentacije, iznosili su i druge argumente protiv izgradnje elektrane: neminovno povećanje vlage koje jezero donosi, koje nije detaljno elaborirano, smanjen protok vode kroz grad, što je potvrdila i obrazlaživačica, nedoslednu procenu udaljenosti akumulacije od gradske zone, sumnjivu vlasničku strukturu firme investitora, Mini Hidro Investments, uticaj na zdravlje stanovništva...
Izvor: http://www.danas.rs/dodaci/sandzak/pribojci_nece_brane.42.html?news_id=248313 

Povratak...