f Ekonomija Ekonomska politika .SANU: Rudnik nikla bi potpuno uništio Srbiju - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Ekonomija Ekonomska politika .SANU: Rudnik nikla bi potpuno uništio Srbiju

29.09.2012

Predsedništvo Srpske akademije nauka, pozivajući se isključivo na naučne argumente, upozorava na katastrofalne posledice odluka da se u zemlji otvaraju rudnici nikla. 

SANU podseća da je još pre sedam godina Srbiji pretila opasnost od otvaranja rudnika nikla u Mokroj Gori, Lipovici i Vrnjačkoj banji, pa je urađena naučna analiza koja je tu opasnost otklonila, ali se ona ovih dana ponovo pojavila.

SANU nadležnima preporučuje da takve odluke ne donose bez konsultacije sa naučnim institucijama, i pozvala je sve "da više misle o očuvanju zdrave prirodne sredine nego na neizvesni profit, koji bi je, izvesno, za sva vremena, pretvorio u beživotnu pustinju".

Kako se podseća, Ministarstvo rudarstva i energetike je 2004. godine, odobrilo engleskoj firmi "Dinara Nickel" da na teritoriji Mokre Gore vrši geološka istraživanja nikla i pratećih metala, gvožđa i kobalta, s namerom da tu kasnije otvori i rudnik. Kad je ta odluka u januaru 2005. godine objavljena, izazvala je veliko uznemirenje javnosti.

SANU podseća da su analize pokazale da takva odluka "donosi daleko veću štetu nego korist, jer već geološka istraživanja u predviđenom obimu, a da se ne pominje njihovo podizanje na poluindustrijski ili industrijski nivo, ozbiljno ugrožavaju floru i uznemiravaju faunu".

Zaključeno je da bi takav rudnik bio "ekološka bomba", koja bi Zlatibor, Taru i Šargan pretvorila u pustinje bez traga i znaka života, i koja bi Drinu, i sve njene pritoke, pretvorila u mrtve reke.

SANU je upozorio i na činjenicu "da se u zemljama trećeg sveta, pod plaštom eksploatacije rude, kopaju jame za odlaganje jalovine, u koje se kasnije odlaže nuklearni otpad".

Izvor: http://www.media1.rs/ekonomija/ekonomska_politika/944934/1386439/SANU_Rudnik_nikla_bi_potpuno_unistio_Srbiju

 

Povratak...