f Neiskorišćen veliki potencijal u geotermalnim izvorima - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Neiskorišćen veliki potencijal u geotermalnim izvorima

25.09.2012

Srbija je prva država u Evropi po broju geotermalnih izvora i bunara po stanovniku, ali taj potencijal nije iskorišćen, rečeno je danas na nemačko-srpskoj konferenciji o geotermalnim izvorima u Beogradu.

"Srbija ima 238 geotermalnih pojava, odnosno izvora i bunara, na osnovu čega je prva u Evropi po broju izvora po stanovniku", rekao je profesor Geološko-rudarskog fakulteta u Beogradu Dejan Milenić.

On je istakao da je taj potencijal uglavnom neiskorišćen, kao i da postoji nesrazmera kada je reč o broju izvora u nekoj oblasti i njihove eksploatacije.

Prema njegovim rečima, geotermalni izvori se najviše koriste na području Beograda i na severu i zapadu Srbije, a cilj je da se njihova upotreba poveća i u centralnoj Srbiji koja je bogata takvim izvorima.

Milenić je rekao da su geotermalni izvori u Srbiji uglavnom niže temperature, odnosno do 100 stepeni Celzijusa, kao i da nisu registrovani izvori srednje i visoke toplote, odnosno iznad 100 stepeni, ali da to ne znači da ih nema.

Geotermalni izvori niže temeprature se uglavnom koriste za zagrevanje, rekao je on i dodao da u Srbiji nema kogenerativnih sistema za proizvodnu električne energije.

"Tržište u Srbiji u proteklih pet godina se sve više okreće toplotnim pumpama pošto su dostupniji hladniji izvori", rekao je on i dodao da je utvrdjeno da se vode ispod 30 stepeni Celzijusa koriste samo uz toplotne pume.

Naveo je i da su u Srbiji sprovedeni projekati u okviru kojih je uvedeno grejanje putem geotermalnih izvora u poslovnim i privatnim objektima ukupne površine 200.000 kvadrantih metara.

U 99 odsto slučajeva su korišćene pumpe, rekao je Milenić.

"U Srbiji ima samo par bušotina na 1.000 metara dubine godišnje, a bušotina do 100 metara ima i više stotina, što otvara mogućnost nemačkim komapanijama da se uključe sa svojim iskustvom, tehnologijama i znanjem", rekao je Milenić.

Predstavnik Nemačkog saveznog udruženja za geotermiju, koje okuplja oko 800 preduzeća, Ekhard Bišer (Eckehard Buesćer) rekao je na skupu da je Nemačka manje bogata geotermalnim izvorima od Srbije, ali da ih vrlo intenzivno koristi.

U Nemačkoj je, prema njegovim rečima, realizovano 260.000 projekata i za dubinsku i površinsku eksploataciju, a geotermalna energija se koristi i za zagrevanje mostova, bazena, ali i šina da se ne bi ledile tokom zime.

Naveo je i da se zgrada Bundestaga greje i hladi energijom iz geotermalnih izvora, kao i da u Nemačkoj ima puno geotermalnih elektrana koje se koriste i kao toplane.

Upotreba geotermalnih izvora u Nemačkoj zaostaje za energijom vetra, ali se preduzimaju mere da se podstakne njihova upotreba, rekao je Janos Bihner (Janos Bućner), konsultant Izvozne inicijative za obnovljive izvore energije nemačkog Ministarstva ekonomije i tehnologije.

Udeo geotermalne energije u finalnoj potrošnji energije u Nemačkoj u 2011. godini bio je 0,5 odsto, naveo je on.

Kora Tepfer (Toepfer) iz Kancelarije izvozne inicijative obnovljivih izvora energije nemačkog Ministarstva privrede i tehnologije rekla je da Srbija ima veliki potencijal u geotermalnoj energiji pre svega na severu zemlje.

Ona je dodala da će ta vrsta energenta biti sve privlačnija s obzirom na cene grejanja i struje i navela da je uloga kancelarije koju predstavlja da, izmedju ostalog, pruži podršku nemačkim malim i srednjim preduzećima pri nastupu na stanim tržištima.

Konferenciji o geotermalnim izvorima u Beogradu prisustvovali su predstavnici šest nemačkih preduzeća, kao i srpskih institucija i preduzeća.

Konferenciju je organizovala Delegacija nemačke privrede u Srbiji, a održana je pod pokroviteljstvom nemačkog Ministarstva ekonomije i tehnologije.

mpo/goc


Izvor : (Beta)

http://zelenasrbija.rs/srbija/2897-neiskorien-veliki-potencijal-u-geotermalnim-izvorima?fb_action_ids=425717560820592&fb_action_types=og.likes&fb_source=aggregation&fb_aggregation_id=288381481237582

Povratak...