f Evropski vikend posmatranja ptica - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Evropski vikend posmatranja ptica

01.10.2012

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pozvalo je danas sve zainteresovane da se 6. i 7. oktobra priključe obeležavanju Evropskog vikenda posmatranja ptica (Eurobirdwatch) na 27 lokacija u zemlji.

Društvo poziva sve ljubitelje ptica da se do 3. oktobra prijave za izlete čiji je cilj da se što većem broju ljudi probliži bogatstvo ptičijeg fonda i ukaže na potrebu njihove zaštite.

Više detalja može se naći na sajtu, a napravljena je i Googl mapa sa svim izletima.

Izleti se ove godine organizuju, pored ostalog, na Fruškoj gori, Ovčarsko-kablarskoj klisuri, Palićkom jezeru, ali i Zobnatici, Zasavici, Niškoj banji, Delibladskoj peščari.

Iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije podsećaju da je rana jesen vreme kada mnoge ptice kreću u seobu, pa je u različitim krajevima Evrope i sveta moguće videti veliki broj vrsta, od kojih se neke okupljaju u spektakularnom broju na tradicionalnim odmorištima.

Svake godine, tokom prvog vikenda oktobra, desetine hiljada posmatrača ptica iz Evrope odlaze u prirodu kako bi uzivali u praćenju fenomena seobe ptica.

Ove godine, Evropski vikend posmatranja ptica organizuje se 6. i 7. oktobra.

Cilj tog masovnog izlaska u prirodu je popularizacija posmatranja ptica, praćenje njihove seobe i uživanje u boravku u prirodi.

Ideja manifestacije je i da ukaže na potrebu zaštite sve ugroženijih ptica i njihovih boravišta. Posmatrane ptice se beleže, a podaci se sabiraju i objavljuju.

Izvor: http://www.b92.net/putovanja/zanimljivosti.php?yyyy=2012&mm=10&dd=01&nav_id=647635

Povratak...