f Međunarodni seminar u Valpovu - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Međunarodni seminar u Valpovu

25.09.2012

U okviru projekta “Ka Zajednicama koje recikliraju u Osječko baranjskoj županji i okrugu Sjeverna Bačka“ 21. septembra održan je međunarodni seminar kojem su prisustvovali i predstavnici Regionalnog Arhus centra Subotica. Seminar je imao za cilj predstaviti celovite sisteme upravljanja otpadom, čiji se primeri nalaze u zemljama Evropske Unije. Za razliku od klasičnog sistema upravljanja, celoviti sistemi brinu o raznim činiocima poput zbrinjavanja ostalih frakcija koje mogu i ne moraju spadati u klasičan oblik komunalnog otpada: nameštaj, knjige, odeća itd., zatim uvođenja raznih naknada, otvaranje trgovina i dućana s korišćenim predmetima i sl.

Celoviti sistem potreban je da bi se dobila celovita informacija o navikama građana, počevši od socijalne podloge poput kupovine i potrošnje, ekološke svesti, promenama u ponašanju pa sve do ekonomskih i ekoloških aspekata koji se često prepliću u rešavanju problematike upravljanjaotpadom.

Učesnici seminara imali su priliku da saznaju sve o najnovijim trendovima u zemljama Europske unije i na koji način one teže stvaranju novih rešenja kroz alterantivne sisteme upravljanja otpadom, otvaranju novih radnih mjesta i razvoju socijalnog poduzetništva, u skladu na EUROPE2020 strategijom.

O samom projektu i njegovom statusu u Subotici govorila je Nataša Đereg iz Centra za ekologiju i održivi razvoj. Ona je istakla da je kroz projekat jedna nvo prvi put imala priliku da izgradi nešto na opštinskoj teritoriji, misleći pri tom na dva zelena ostrva postavljena na Radijalcu i Prozivci, u Subotici.

O situaciji u Italiji, kada je u pitanju sistem upravnjanja otpadom, govorili su  Ezio Orzes, savetnik za okolinu u Ponte Nelle Alpi i Enzo Favoino. Bojan Ribić ispred Čistoće, Zagrebački Holding je izlagao o Odvojenom sakupljanje otpada kroz Projekt UrbanBiogas, dok je o mogućnostima i inovacijama u prikupljanju i primarnoj reciklaži baterija i elektronskog otpada, izvestio profesor Deneš Tot iz nevladine organizacije “Ecofriends“. Temom socijalnog preduzetništva u Velikoj Britaniji su se bavili Andrew Simpson iz UK i Jim Mclaughlin, dok je Ivan Božić iz socijalne zadruge Humana Nova prisutne upoznao sa temom sakupljanja i ponovne upotrebe tekstila u Čakovcu.

Nakon predavanja organizovan je okrugli sto.

Povratak...